Voedselveiligheidsmanagement

BRC

In Augustus 2003 heeft het British Retail Consortium (BRC), de Britse beroepsvereniging van distributeurs, een norm gepubliceerd die een betere veiligheid en beheersing van alle consumentenproducten moet garanderen.

Deze norm moet de Britse distributeurs toelaten beter tegemoet te komen aan de wetgeving inzake productaansprakelijkheid, die alle mogelijke voorzorgen (“due diligence”) eist om fouten, schade of letsel te vermijden.

De BRC-norm reikt een raamwerk aan voor voedselproducenten en -handelaren wereldwijd en bezorgt hen een aantal interessante voordelen.

Er bestaat –naast nog andere- ook een standaard voor verpakken en verpakkingsmaterialen.

www.brcglobalstandards.com

 

IFS

De IFS standaarden voor de voedselveiligheid en kwaliteit van private label-producten werden geschreven door de Duitse retailfederatie (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels – HDE) en hun Franse tegenhanger (Fédération des Entreprises du Commerce et de la Distribution – FCD).

Ook IFS is bedoeld om de systemen van leveranciers voor het beheer van voedselveiligheid en kwaliteit, te kunnen beoordelen volgens een uniforme benadering.

IFS loopt vrij gelijk aan de BRC standaard, en kent verscheidene invalshoeken: Food,  Wholesale/Cash&Carry, Logistics…

www.ifs-certification.com/index.php/en/standards

 

ISO 22000

Deze standaard werd ontwikkeld om de behoefte aan een wereldwijde ‘Food Safety Standard’ te vervullen, en bevat een set eisen voor uw voedselveiligheidsmanagementsysteem.

Een groot voordeel is dat ISO 22000 het de bedrijven eenvoudiger maakt HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) te implementeren op een harmonieuze manier, onafhankelijk van het betrokken product of land.

www.iso.org/iso/home/standards/management-standards/iso22000.htm

 

QS (Qualität und Sicherheit)

QS is een lastenboek ontwikkeld in 2001, met als hoofdbedoeling de voedselveiligheid met betrekking tot hygiëne en gewasbeschermingsmiddelenresidu’s te garanderen. De eigenaar van dit lastenboek is de Duitse Voedingssector.

Dit voedselveiligheidssysteem reikt de regels aan voor bedrijven in grote delen van de voedingsketen, bijvoorbeeld: de vleesverwerkende keten, startend vanaf de diervoederproductie tot aan de vleesverwerkende bedrijven en de winkel; de keten van verse groenten en fruit, startend vanaf de tuinbouwsector tot en met de groothandel in groenten en fruit en de winkel.

De nadruk bij QS ligt op de controles en analyses. Jaarlijkse registratie is een vereiste.

www.q-s.de/qs-scheme/participate-in-the-qs-scheme.html